Japonsko zvyšuje spotřební daň

02.10.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Japonský premiér Abe oznámil zvýšení spotřební daně z 5 % na 8 %, které nabude účinnosti v dubnu roku 2014. Jedná se o první zvýšení této daně v zemi vycházejícího slunce od roku 1997. Premiér bojuje s obrovským zadlužením země, přičemž se snaží dostat ji z deflace.

K dosažení druhého z těchto protichůdných cílů chystá momentálně stimulační ekonomický balíček, jehož velikost odhadují ekonomové na přibližně pět trilionů JPY. Konkrétní čísla budou oznámena na tiskové konferenci v Tokiu. Věří, že tímto zvrátí negativní vliv na ekonomiku po zavedení zmíněného zvýšení daně a pobídne firmy k vyšším investicím, zvýšení mezd a nastartuje ekonomický růst Japonska, čímž ukončí dvě dekády stagnace této ekonomiky. V současné době však Japonce trápí růst životních nákladů a stagnující mzdy. Japonsko tradičně podporuje exportéry oslabováním domácí měny ve snaze zvýšit jejich zisky a nastolit udržitelný ekonomický růst.

Bank of Japan (BoJ) si za cíl na následující roky dala dosažení inflace 2 % p. a. do dvou let především zvyšováním nabídky peněz v oběhu. BoJ však musí počítat s tím, že domácnosti sníží následkem stagnace disponibilního příjmu spotřebu, což může znamenat potřebu dalšího uvolnění měnové politiky, aby si BoJ zachovala alespoň šanci splnit svůj velmi optimistický cíl.

Zajímavým v tomto případě je také výsledek aukce desetiletých japonských dluhopisů, u kterých poklesly výnosy k pětiměsíčnímu minimu a ukazatel bid-to-cover vzrostl na 3,74, což je nejvyšší číslo od prosince roku 2012. To ukazuje na silnou důvěru investorů a zájem o japonské dluhopisy. BoJ vidí příčinu v růstu sebedůvěry největších japonských výrobců měřené Tankan indexem, který se vypočítává kvartálně, a který momentálně vzrostl na 12 bodů a výrazně tak překonal odhady ekonomů. K těmto optimistickým skutečnostem je však třeba podotknout, že BoJ nakupuje měsíčně japonský státní dluh v hodnotě více než 7 trilionů JPY.

Nikkei 225 dnes zareagoval na oznámení o zvýšení spotřební daně růstem o 0,2 % zejména kvůli rozptýlení nejistoty a současnému oznámení stimulačního balíčku. Investoři se však momentálně i v Japonsku soustředí na USA a očekávanou dohodu ohledně dluhového stropu a zůstávají spíše pasivnější.

Podle Deutsche Bank jsou kvůli zvýšení spotřební dani ohroženy zejména akcie developerů, jejichž cena může spadnout až o 30 %. Ve prospěch těchto obav hovoří i poslední reakce na zvýšení této daně v roce 1996, kdy během půl roku po oznámení tohoto opatření spadl Topix Real Estate Index přibližně o 23%.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE