Do tendru na prodej areálu OP bylo přihlášeno deset nabídek

03.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 3. října (ČTK) - Investoři do nového výběrového řízení na prodej hlavního výrobního areálu zkrachovalého Oděvního podniku (OP) v Prostějově přihlásili deset cenových nabídek. Některé jsou vyšší než ve zrušeném první kole tendru, kdy podnikatel Miroslav Dokoupil z Luhačovic za tyto nemovitosti v odhadované hodnotě 180 milionů korun nabídl 25 milionů korun, avšak nesplnil všechny podmínky výběrového řízení. ČTK to dnes řekla insolvenční správkyně OP Miloslava Horská.

Obálky s nabídkami investorů na odkup prostějovského areálu byly otevřeny dnes odpoledne. "Přihlásilo se deset zájemců. Část nabídek je na celý areál a určité procento na jeho části," uvedla Horská. Nabídky by měly být vyhodnoceny v říjnu. Jediným kritériem při jejich posuzování bude cena. Některé nabídky jsou podle Horské cenově výhodnější než v prvním kole. "Cena je vyšší, ale komentovat ji zatím nebudu," dodala Horská.

Do prvního výběrového řízení na prodej hlavního areálu OP se v létě přihlásili dva zájemci. Zatímco podnikatel Dokoupil za celý areál v Prostějově nabídl 25 milionů korun, tak firma PV-Recykling je za jeho část nazvanou Zahrádky ochotna zaplatit 1,33 milionu korun. Dokoupil ale podle Horské nesplnil podmínku, která se týkala zůstatku na účtu. Horská proto výběrové řízení se souhlasem věřitelského výboru na konci srpna zrušila a vyhlásila nové.

Hlavní výrobní a administrativní areál OP v Prostějově je rozlehlý a má několik výrobních a administrativních budov, sklady, teplárnu, kotelnu i železniční vlečku. Horská si proto nechala vypracovat koncepci jeho dalšího využití, která připouští i budoucí rozdělení areálu na více částí.

Insolvenční správkyně tento týden zahájila prodej ochranných známek OP včetně vlajkové oděvní značky OP Prostějov Profashion. Souhrnnou hodnotu tří desítek značek OP, které jsou zájemcům nabídnuty prostřednictvím elektronické aukce, znalci odhadli na zhruba tři miliony korun. Aukce mají skončit na začátku listopadu.

Ve zprávě pro brněnský soud Horská vypočítala dosavadní čistý příjem z prodeje výrobních areálů bývalých poboček OP a pozemků ke konci loňského září téměř na 99 milionů korun. Dosud nejvíc peněz insolvenční správkyně pro věřitele OP získala prodejem výrobního areálu v Uherském Hradišti, jehož kupní cena činila 38 milionů korun. V této celkové částce není zahrnut výtěžek z prodeje výroby na míru, který je 58 milionů korun. Součástí zprávy není ani 35 milionů z prodeje výrobních areálů OP v Olomouci, Ostravě a Drahanech, jelikož tyto transakce nebyly v září ještě dokončeny.

Pohledávky vůči OP nárokuje 555 věřitelů, kteří požádali o více než dvě miliardy korun. České spořitelně, která je zajištěným věřitelem, prostějovská textilka dluží zhruba 675 milionů korun. Znalci hodnotu podniku odhadli zhruba na miliardu korun. V dobách, kdy OP provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10.000 lidí. Po prohlášení konkurzu v roce 2010 se jejich počet postupně snížil na několik stovek.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK