Objem realitních investic ve střední Evropě vzrostl o 70 procent

08.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Objem realitních investic ve střední Evropě letos vzrostl meziročně o 70 procent. Od začátku roku investoři investovali 3,25 miliardy eur (zhruba 83 miliard korun). Vyplývá to ze statistik realitní poradenské společnosti Cushman & Wakefield. O rok dříve se v Polsku, ČR, Slovensku, Maďarsku a Rumunsku investovalo 1,91 miliardy eur (48,7 miliardy korun).

Jen ve třetím čtvrtletí se investiční aktivita na hlavních středoevropských trzích zvýšila na 1,5 miliardy eur (38,3 miliardy korun), plyne z údajů.

Investiční aktivitu na českém trhu nejvíce ovlivnila společnost Starwood Capital Group, která koupila komplex dvanácti kancelářských budov The Park u dálnice D1 na jižním okraji Prahy. "Tento jediný obchod zvýšil objem investic ve třetím čtvrtletí na 344 milionů eur (8,77 miliardy korun) proti 80 milionům eur (dvě miliardy korun) ve druhém čtvrtletí, respektive 245 milionům eur (6,3 miliardy korun) v prvním čtvrtletí," uvedla poradenská společnost.

Investiční aktivitě ve středoevropském regionu dominoval retailový sektor, jenž přilákal 52 procent investic. Dalších 38 procent směřovalo do kanceláří a osm procent do logistického sektoru. V předchozích pěti čtvrtletích naopak investoři jasně preferovali kancelářské budovy.

Podle partnera společnosti Cushman & Wakefield Jamese Chapmana jsou investiční objemy přibližně 24 procent nad pětiletým průměrem. "To jasně dokazuje pozitivní náladu na trhu, zejména v Polsku a poslední dobou i v České republice. První náznaky oživení jsou zřejmé také na Slovensku a v Rumunsku. Lídrem je ovšem Polsko, které se díky své velikosti a velmi dobré výkonnosti v posledních měsících dostalo mezi deset nejlepších evropských investičních cílů," poznamenal Chapman.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK