Pražská burza dnes hledala směr a v závěru mírně oslabila

08.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Pražská burza dnes hledala směr a v závěru podobně jako hlavní evropské trhy, vyčkávajíc na fiskální dohodu ve Spojených státech, mírně oslabila. Závěrečný hlavní index PX klesl o 0,13 procenta na 962,24 bodu, a to kvůli oslabení akcií obou bank a tabákové společnosti Philip Morris ČR. Ostatní tituly posílily v čele s mediálním CME, vyplývá z výsledků burzy.

"Úterní seance na pražské burze opět probíhala ve stínu vyčkávání na nové zprávy týkající se především situace v zámoří, kde stále nedošlo k sebemenšímu posunu v řešení navýšení dluhového stropu a uvolnění výdajů vlády. Většina evropských indexů tak registrovala menší ztráty," uvedl Josef Kouhout z Patria Finance.

Akcie Erste Bank klesly o 0,88 procenta na 599 korun a akcie KB o 0,68 procenta na 4211 korun.

Cenné papíry Philip Morris ČR ztratily 0,82 procenta na 10.711 korun. Evropský parlament dnes schválil pozměněný návrh kontroverzní tabákové směrnice, která má za cíl snížit počet kuřáků v Evropské unii. U elektronických cigaret ale odmítl aby, se byly považovány za léčivo a prodávaly se jen v lékárnách. "Uvolnil tak segment, do kterého Philip Morris dle své strategie nehodlá vstoupit a který je pro něj v konkurenční pozici," upozornil Kohout.

Pondělní zisky rozšířily akcie CME, které uzavřely silnější o 2,84 procenta na 108,50 koruny. Podle Josefa Němého z KB tak opět vylepšily půlroční maximum.

Největší objem obchodů dnes obstaraly cenné papíry operátora Telefónica O2, které se ve středu obchodují naposledy s nárokem na odměnu pro akcionáře. Uzavřely se ziskem 0,12 procenta na 323,40 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK