Ropa kvůli poklesu dolaru a geopolitickému napětí zdražuje

08.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. října (ČTK) - Ropa dnes na světových trzích zdražuje a severomořský Brent se dostal až nad 110 dolarů za barel. K růstu přispívá zejména pokles kurzu dolaru a geopolitické napětí, na druhou stranu však růst cen brzdí vyšší objem těžby ve Spojených státech i v oblastech Severního moře.

Brent krátce po 17:20 SELČ vykazoval nárůst o více než 60 centů a pohyboval se kolem 110,30 USD za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu přidávala rovněž asi 60 centů a byla nad 103,60 USD za barel.

Těžba ropy v oblasti Severního moře by podle dosavadních plánů měla v listopadu stoupnout na nejvyšší úroveň od začátku roku. To zmírní tlak na další růst cen ropy. Také těžba v Mexickém zálivu se v pondělí vrátila na běžnou úroveň, neboť zeslábla tropická bouře Karen. Před bouří totiž firmy v zálivu omezily těžbu o téměř dvě třetiny.

Současná rozpočtová krize v USA má podle analytiků na vývoj cen ropy dvojí účinek. Na jedné straně oslabuje dolar, což ropu zatraktivňuje pro investory ze zemí, kde se neplatí dolarem. Na druhé straně hrozí, že krize sníží poptávku po ropě.

Nervozitu na trhu vyvolaly víkendové nepokoje v Egyptě a zásah amerického komanda v Libyi, při kterém byl zadržen jeden hledaný terorista sítě Al-Káida. Napětí v oblasti by mohlo ohrozit dodávky na trh.

Americký vládní úřad pro energetické informace EIA by měl ve středu navzdory uzavření vládních úřadů zveřejnit pravidelnou týdenní zprávu o zásobách ropy. Analytici v anketě agentury Reuters očekávají, že zásoby za minulý týden vzrostly o 1,4 milionu barelů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 110,29 109,68 New York - Nymex WTI listopad 103,63 103,03

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK