Chevron se stáhl z tendru na průzkum těžby z břidlic v Litvě

08.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vilnius 8. října (ČTK) - Americký energetický koncern Chevron se rozhodl stáhnout z tendru na licenci na průzkum těžby zemního plynu z břidličných formací v Litvě. Své rozhodnutí firma podle tamní vlády zdůvodnila nejasnými zákony. Chevron byl přitom jediným zájemcem o licenci a vláda ho již začátkem minulého měsíce uznala jako vítěze. Kontrakt měl být podepsán do konce roku.

Litva doufá, že díky plynu z břidličných formací bude schopna omezit závislost na dovozu plynu z Ruska. Bývalá sovětská republika v současnosti z Ruska dováží veškerý plyn, který potřebuje. Vláda obviňuje ruský plynárenský monopol Gazprom, že plyn od něj je předražený. To potvrdila i zpráva Evropské komise, která ukázala, že Litva platí nejvyšší velkoobchodní ceny za plyn v celé Evropské unii.

Litevští experti podle agentury Reuters odhadují, že v oblasti o rozloze asi 1800 kilometrů čtverečních může být až 80 miliard metrů krychlových plynu, který lze za současných podmínek vytěžit. Litva loni spotřebovala zhruba 3,3 miliardy metrů krychlových plynu.

Vláda rozhodnutí o udělení licence kvůli protestům obyvatel v minulosti odložila. Lidé, kteří v oblasti bydlí, se obávají, že chemikálie používané při hydraulickém štěpení mohou znečistit vodní zdroje. Při hydraulickém štěpení, jinak také zvaném frakování, se plyn a ropa vázané v horninách dostávají ven pomocí stlačené tekuté směsi. Ta obsahuje vodu, písek a také malý díl chemikálií.

V Bulharsku podobné protesty obyvatel vedly k tomu, že vláda Chevronu povolení k těžbě z těchto nekonvenčních zdrojů zrušila. Polsko, které je jižním sousedem Litvy, už naopak vydalo více než 100 licencí na průzkum pro místní i zahraniční firmy. Ty již v Polsku uvedly do provozu zhruba 50 vrtů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK