Srbská vláda chce úspornými opatřeními odvrátit bankrot

08.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bělehrad 8. října (ČTK) - Srbská vláda dnes zveřejnila řadu úsporných opatření, která mají snížit veřejný dluh a zabránit státnímu bankrotu. Opatření zahrnují například snížení mezd zaměstnanců ve veřejném sektoru a zvýšení daně z přidané hodnoty. "Bez těchto opatření bychom během dvou let zkrachovali," řekl srbský ministr financí Lazar Krstić.

Ministr prohlásil, že Srbsko má minimálně desetileté zpoždění v zavádění hospodářských reforem.

Oznámená opatření mají během příštích tří až čtyř let snížit rozpočtový deficit na dvě procenta hrubého domácího produktu. Mezinárodní měnový fond (MMF) varoval, že letos by se schodek mohl vyšplhat až na 7,5 procenta HDP. Vládním cílem je přitom deficit ve výši 4,7 procenta HDP.

Zástupci MMF nyní končí svou týdenní návštěvu Srbska. Plánovaná úsporná opatření podle nich představují "důležitý krok správným směrem a známku odhodlání úřadů řešit ekonomické problémy".

Vedle snížení mezd státních zaměstnanců a zvýšení DPH na některé druhy zboží úsporná opatření zahrnují také ukončení dotací pro ztrátové státní podniky a zlepšení výběru daní. Šedá ekonomika, tedy aktivity vyhýbající se daním a další regulaci, se podle odhadů na celkové hospodářské produkci Srbska podílí asi 31 procenty, upozorňuje agentura Reuters.

Srbská vláda již dříve uvedla, že tento měsíc nabídne k prodeji 179 problémových státních podniků. Privatizace je součástí snahy o odbourání dotací a snížení rozpočtového deficitu. Srbsko každoročně prostřednictvím dotací vyplácí zhruba 750 milionů dolarů (14 miliard Kč), aby udrželo tyto podniky v chodu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK