Americké akcie kvůli rozpočtovým problémům dál oslabují

08.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. října (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování dalším poklesem, za kterým jsou přetrvávající obavy z eskalace rozpočtových problémů ve Spojených státech. V řešení rozpočtových sporů se sice objevily určité známky pokroku, brzké dosažení dohody ale není podle pozorovatelů pravděpodobné.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval pokles o 0,6 procenta na 14.853 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel 0,8 procenta a pohyboval se kolem 1663 bodů. Index technologického trhu Nasdaq Composite odepisoval dokonce 1,5 procenta, a sestoupil tak na zhruba 3712 bodů.

Americká vláda nemá kvůli sporům v Kongresu už týden k dispozici peníze na běžný provoz. Pokračování sporů by mohlo vést až k neschopnosti zvýšit takzvaný dluhový strop, takže by vládě mohly dojít peníze na splácení dluhů. Prezident Barack Obama řekl, že by přistoupil na krátkodobé zvýšení dluhového stropu, aby takové situaci zabránil.

"Bohužel jsme nyní zcela závislí na tom, co se děje ve Washingtonu," řekl k vývoji na akciových trzích analytik Dan Veru z investiční společnosti Palisade Capital Mangement. "Trhy právě teď poněkud postrádají směr," dodal.

Rozpočtové problémy zastiňují blížící se začátek sezony zveřejňování čtvrtletní výsledků amerických podniků. Tyto výsledky podle agentury Reuters asi budou mít dopady na vývoj akcií jednotlivých podniků, celkové nasměrování akciového trhu ale zřejmě výrazněji neovlivní.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK