Dolar zůstává v blízkosti osmiměsíčního minima

08.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. října (ČTK) - Americký dolar se dnes nadále držel v blízkosti osmiměsíčního minima vůči koši ostatních předních měn. Zákonodárcům ve Spojených státech se stále nedaří vyřešit rozpočtové spory, jež by mohly vést k neschopnosti vlády splácet dluhy.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti dalších předních měn, zůstal bez větších změn na 79,977 bodu. Minulý týden sestoupil až na 79,627 bodu, tedy na nejnižší úroveň za osm měsíců. Výraznější pohyb nezaznamenal ani kurz eura vůči dolaru. Jednotná evropská měna se tak prodávala za 1,3575 USD, napsala agentura Reuters.

Americká vláda nemá kvůli sporům v Kongresu už týden k dispozici peníze na běžný provoz. Pokračování sporů by mohlo vést až k neschopnosti zvýšit takzvaný dluhový strop, takže by vládě mohly dojít peníze na splácení dluhů.

Americký prezident Barack Obama dnes v telefonickém rozhovoru s republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Johnem Boehnerem prohlásil, že nemíní uvolnění finančních prostředků pro vládní úřady a zvýšení dluhového stropu spojovat s jakýmikoli dalšími politickými podmínkami. Boehner po telefonátu a po setkání s republikánskými kongresmany řekl, že si neklade pro jednání s prezidentem žádné konkrétní podmínky a ultimáta.

"Jsou tu určité známky ochoty Bílého domu a Kongresu ke konstruktivnějším jednáním, což podporuje názor, že bude dosaženo určité dohody, a mírní to obavy investorů," uvedl analytik devizového trhu Niels Christensen ze společnosti Nordea. Dodal však, že dolar zůstane až do dosažení takovéto dohody pod tlakem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK