Irsko zhoršilo hospodářský výhled, omezí úsporná opatření

08.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 8. října (ČTK) - Irská vláda dnes výrazně snížila odhad růstu hrubého domácího produktu pro letošní i příští rok. Oznámila rovněž, že získala od mezinárodních věřitelů svolení ke zmírnění úsporných opatření v rozpočtu pro příští rok.

Vláda nyní předpokládá, že irská ekonomika letos stoupne o pouhých 0,2 procenta. V předchozí prognóze přitom počítala s růstem o 1,3 procenta. V příštím roce by mělo tempo hospodářského růstu zrychlit pouze na 1,8 procenta namísto dříve očekávaných 2,4 procenta.

Věřitelé podle vlády souhlasili se snížením hodnoty balíku úsporných opatření pro příští rok, který zahrnuje rozpočtové škrty a zvyšování daní, na zhruba 2,5 miliardy eur (asi 64 miliard Kč) z původně plánovaných 3,1 miliardy eur.

Tento souhlas podle agentury Reuters demonstruje, že věřitelé jsou si vědomi rizika, že přílišná úsporná opatření by mohla podkopat křehké oživení irské ekonomiky. Irsko již dříve upozornilo, že může v příštím roce úsporná opatření omezit, a přesto dosáhnout požadovaného snížení rozpočtového deficitu pod 5,1 procenta HDP.

Irsko se v roce 2010 dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na záchranném úvěru v hodnotě 85 miliard eur (zhruba 2,2 bilionu Kč). Letos se má stát první zemí eurozóny, která takovýto záchranný program opustí.

pmh hej

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK