Spotřebitelské ceny v září rostly nejméně od března 2010

09.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Meziroční růst spotřebitelských cen v září zpomalil na jedno procento, byl tak nejnižší od března 2010. Proti srpnu spotřebitelské ceny klesly o 0,4 procenta, hlavně kvůli zlevnění dovolených v důsledku končící letní sezony. O vývoji inflace dnes informoval Český statistický úřad. Meziroční inflace klesla výrazněji, než analytici odhadovali.

Meziroční inflace byla o 0,3 procentního bodu nižší než v srpnu. Ekonomové předpokládali pokles jen o 0,1 procentního bodu. "Zpomalení cenového růstu nebo prohloubení poklesu nastalo, i když v různé míře, ve většině oddílů spotřebního koše," uvedl ČSÚ.

Meziroční růst cen se zmírnil zejména u potravin, z nich pak hlavně u brambor, ovoce a mouky. Pokles cen pohonných hmot v září zrychlil na 3,1 procenta. Meziročně zlevnily také telefonické služby, přístroje a spotřebiče pro domácnost a plyn. Naopak zrychlil růst cen mléka a některých mléčných výrobků. Vyšší než loni byly v září ceny nájemného, vodného a stočného, elektřiny a tepla.

Ceny dovolených klesly v září ve srovnání se srpnem o 13,4 procenta. Z potravin meziměsíčně zlevnily brambory a další zelenina, ovoce, jogurty, čaj a mouka. Snížily se také ceny mobilních telefonů a telefonických služeb. Zdražily naopak oděvy a obuv, tabákové výrobky a z potravin vepřové maso, mléko a máslo.

"V souvislosti se zahájením nového školního roku vzrostly poplatky v mateřských školách o 2,2 procenta, ve školních družinách o 3,9 procenta, v základních uměleckých školách o 1,1 procenta a za výuku cizích jazyků o tři procenta," uvedli statistici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK