Koruna po zveřejnění inflace oslabuje, k dolaru ztratila 14 hal.

09.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Koruna po dnešním zveřejnění informací o zářijové inflaci během dopoledne oslabovala. Kurz české měny k dolaru se zvýšil o čtrnáct haléřů na 18,90 Kč/USD. K euru česká měna ztratila šest haléřů, kolem 10:00 byl kurz 25,57 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Inflace se v září snížila ještě výrazněji, než se předpokládalo. To zvrátilo tendenci koruny posilovat až pod hranici 25,50 Kč/EUR, která byla k vidění v uplynulých dnech. "Předpoklad klesajícího rizika devizových intervencí je tím narušen, neboť nízká inflace v kombinaci se silnější korunou zvyšuje potřebu volnější měnové politiky," vysvětlil analytik Patrie Tomáš Vlk.

Navíc se na domácí měně podepisuje i dění na okolních trzích. Oslabuje rovněž euro vůči dolaru, které se dostalo na 1,3527 USD/EUR, a poklesem otevřely i evropské burzy. Vedle koruny tak ráno slábly rovněž polský zlotý a maďarský forint, napsal Vlk.

Během dne budou ještě oznámena data o výrobě v německém průmyslu. Ve Spojených státech amerických pak bude večer zveřejněn zápis z jednání centrální banky Fed. Do jejího čela má dnes prezident Barack Obama jmenovat Janet Yellenovou.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK