PVK vyrobily za 9 měsíců meziročně o 3 pct méně vody

09.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Pražské vodovody a kanalizace (PVK) vyrobily od začátku letošního roku do konce září 86,3 milionu metrů krychlových vody. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku to bylo o 3,3 procenta méně. Mezi důvody poklesu patří mírná zima, v jejímž důsledku ubylo velkých havárií vodovodu, snížily se také ztráty vody v síti. ČTK to dnes sdělil mluvčí PVK Ondřej Pokorný.

Za tři čtvrtletí PVK řešily 3319 havárií vodovodu, o tři procenta méně než před rokem. Ve více než polovině případů se jednalo o závady armatur, havárií vodovodních řádů bylo 936, poruch přípojek 488. Nejčastější příčinou vzniku byla koroze. Takzvaných tekoucích havárií oproti loňsku ubylo o 438 na 1859. Ztráty pitné vody klesly z loňských 21,7 na 20 procent. Počet havárií kanalizace se meziročně snížil o 11 procent na 2617.

Nejrozsáhlejší havárie třetího čtvrtletí vznikla 23. července ve Formánkově ulici v Praze 8. Bez dodávek pitné vody se tehdy dočasně octlo 50.000 obyvatel přilehlých čtvrtí hlavního města.

PVK zásobují vodou více než 1,4 milionu obyvatel Prahy a okolí. Firma je členem nadnárodní skupiny Veolia Voda, největší vodohospodářské společnosti na světě. Její česká pobočka je také největší společností na tuzemském vodohospodářském trhu.

Podle již dříve zveřejněných informací vyrobily PVK loni 117,86 milionu krychlových metrů vody, což bylo o 0,2 procenta meziročně méně. Průměrná denní spotřeba vody v Praze loni meziročně klesla o tři litry na 109 litrů na osobu. Voda v hlavním městě loni v lednu meziročně zdražila o desetinu na 66,35 koruny za metr krychlový, letos v lednu pak na 74,35 Kč včetně DPH.

Za posledních 20 let klesla denní spotřeba vody na osobu v Česku o více než třetinu. Češi začali šetřit vodou po jejím skokovém zdražení v 90. letech minulého století. Lidé kvůli rostoucím cenám vody používají úsporné vodovodní baterie či pračky. S rozvojem modernějších technologií se snižuje také spotřeba vody v průmyslu či zemědělství, stále více lidí také využívá vlastní studny. Pražané spotřebovávají v průměru zhruba o čtvrtinu více vody, než činí celorepublikový průměr.

mjr mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK