Čeští podnikatelé chtějí spolupracovat s Izraelem v Africe a Asii

09.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jeruzalém 9. října (zvláštní zpravodaj ČTK) - Čeští podnikatelé plánují rozsáhlou spolupráci s Izraelem na afrických a asijských trzích. ČTK to dnes v Jeruzalémě řekl prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory Pavel Smutný. Podle něj je to cesta, jak najít další obchodní příležitosti mimo Evropskou unii. Podnikatelská delegace doprovází prezidenta Miloše Zemana při jeho nynější návštěvě židovského státu.

"Co si myslím, že bude tématem nejbližších deseti, patnácti let, a mělo by být, je spolupráce na třetích trzích. Protože Izrael má světový přehled," řekl ČTK Smutný. Izraelské firmy by podle něj měly otevřít cestu na nové trhy svým českým partnerům a opačně.

Podle Smutného bude v nejbližších deseti až patnácti letech nejvíce příležitostí pro spolupráci na africkém kontinentu. Prezident česko-izraelské komory zároveň kritizoval rušení českých ambasád, které tak nemohou podporovat domácí průmysl. Izrael podle něj něco takového nedělá a má větší "sílu" při prosazování společných zájmů v Africe. Podniky z obou zemí by podle něj měly spolupracovat i v Číně a v Indii.

Český byznys v Izraeli má podpořit nové zastoupení ministerstva průmyslu a obchodu, které Česko na počátku měsíce otevřelo v Tel Avivu. "Bude fungovat jako doplněk ambasády a nabízet služby malým a středním českým podnikům," řekl ČTK vedoucí zastoupení Jiří Rak.

Zeman je na návštěvě Izraele od neděle. Členy jeho delegace jsou zástupci asi čtyř desítek českých firem. Hlava státu se v blízkovýchodní zemi snaží získat místní podnikatele pro větší investice v České republice. Jedná zejména o zvýšení podílu zahraničního kapitálu ve vědě a technice.

Po návratu z Izraele se Zeman koncem měsíce chystá letět na Ukrajinu. S sebou vezme více než 100 českých podnikatelů. Prezident od svého březnového nástupu do funkce navštívil Slovensko, Rakousko, Polsko a Německo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK