Pražská burza stagnovala, index PX oslabil jen o 0,08 pct.

09.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne stagnovala. Index PX do 11:00 oslabil, ale jen o 0,08 procenta na 961,50 bodu. Nejvíce ztrácely akcie mediální společnosti CME, a to téměř pět procent. Změny cen u většiny hlavních emisí ovšem nedosáhly více než několika desetin procenta. Vyplývá to z výsledků burzy.

V úterý index PX zaznamenal oslabení o 0,13 procenta a dnes malou ztrátu zopakoval. "Mírný pokles vidíme i na západoevropských burzách, na kterých se nadále odráží nejistota ohledně rozpočtového patu v USA. Při zavřených vládních úřadech a blížícím se nárazu na dluhový strop v zámoří se nedaří ani středoevropským burzám, když maďarský BUX ztrácí 0,2 procenta, polský WIG 20 0,4 a rakouský ATX 0,15 procenta," sdělil analytik Pavol Mokoš z Patria Direct.

Změny v cenách akcií většiny ze 13 hlavních emisí pražské burzy byly dopoledne jen v řádu desetin procenta. Nejvýraznější propad postihl akcie CME pod burzovním symbolem CETV, které zlevnily o 4,61 procenta na 103,5 koruny. "Televizi Nova platící za nejziskovější součást CETV kvůli nové reklamní strategii letos za prvních osm měsíců klesly tržby z prodané reklamy o 49 procent na 3,15 miliardy korun, zatímco jejím hlavním konkurentům na českém televizním trhu se dařilo lépe. Akcie CETV v úterý na Wall Street klesly o 4,7 procenta na 5,44 dolaru," uvedl analytik.

Také developer Orco klesl před 11:00 do červených čísel, když jeho cenné papíry oslabily o 1,4 procenta na 60 korun. Nejvíc se ale pravděpodobně podepsal na vývoji celé burzy pokles ceny akcií telekomunikačního operátora Telefónica o 0,59 procenta na 321,5 koruny. Emise totiž dosáhla největšího objemu obchodů, transakce s akciemi Telefóniky tvořily více než polovinu celkového objemu obchodů s hlavními emisemi burzy.

Posílení zaznamenaly pouze tři emise, a navíc žádná z nich o více než sedm desetin procenta. Nejvíce se zvedla cena akcií tabákové společnosti Philip Morris, a to o 0,69 procenta na 10.785 korun. Cenné papíry bankovní skupiny Erste si připsaly 0,33 procenta na 601 korun a energetické firmy ČEZ 0,45 procenta na 491,2 koruny. "Akcie tuzemské energetiky dohánějí růst německých konkurentů E.ON a RWE, jejichž akcie dnes posilují o více než procento. Cena elektřiny s dodávkou v příštím roce ale tomuto vývoji neodpovídá a klesá o procento," uvedl Mokoš.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK