EGAP letos zatím pojistila export za 48,2 miliardy korun

09.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. října (ČTK) - Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) letos zatím pojistila export českých firem za 48,2 miliardy korun. Směřoval celkem do 39 zemí. Na konferenci Exportní financování na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně (MSV) to řekl generální ředitel EGAP Jan Procházka. Celkem chce EGAP letos pojistit export za více než 60 miliard. Za celý loňský rok EGAP pojistil zboží, služby a investice za 72,1 miliardy korun.

"Počet zemí, kde pojišťujeme, stoupá. Logicky největší vazba je na Rusko. Rusko je schopno velice dobře absorbovat český export," uvedl Procházka.

EGAP pojistil letos podle Procházky například výstavbu pivovaru v Etiopii. K projektům EGAP patří i pojištění výstavby závodu na výrobu tištěných spojů nebo modernizaci válcovací tratě v Rusku. Mezi dalšími projekty je výstavba elektrárny Adularya v Turecku nebo dodávka autobusů do Francie.

Jména firem, s kterými EGAP spolupracuje, EGAP obvykle nezveřejňuje. Výjimkou je příklad z Gabonu. České firmy se budou podílet na stavbě a vybavení nové nemocnice v hlavním městě Libreville. Výše kontraktu činí 15 milionů eur (383 milionů korun). Součástí českých dodávek jsou především zdravotnická lůžka od firmy LINET s.r.o.

Mezi hlavní odvětví, do kterých směřují pojistky EGAP, patří stroje a zařízení k výrobě energie, které tvoří asi čtvrtinu projektů. Následují strojní zařízení pro speciální odvětví průmyslu s 22 procenty.

Pojistná angažovanost EGAP se postupně zvyšuje. Letos má dosáhnout 280 miliard korun, loni to bylo 210 miliard. EGAP hospodařil letos v pololetí se ziskem 270 milionů korun. Za celý rok 2013 ale společnost podle dřívějších informací zřejmě skončí ve ztrátě. Loni skončilo hospodaření pojišťovny ve ztrátě 205 milionů korun.

Pojištění státní pojišťovny EGAP využívají firmy hlavně na úvěry od bank pro export do rizikových zemí, kde existuje zvýšená pravděpodobnost, že za zboží či služby nedostanou zaplaceno. EGAP od roku 1992 pojistila export za 650 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK