Objem veřejných stavebních zakázek letos klesl o 2,5 procenta

09.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Stavební firmy získaly letos od ledna do září od veřejné správy zakázky za celkem 82,7 miliardy korun, což je meziročně o 2,5 procenta méně. Jejich počet však vzrostl o 43,7 procenta na 4375. Vyplývá to z analýzy inženýrské a poradenské společnosti ÚRS Praha, kterou má ČTK k dispozici.

Hodnota zadaných zakázek na pozemní stavby, tedy hlavně na budovy, se za devět měsíců propadla meziročně o 18,6 procenta na 25,5 miliardy korun. Objem zakázek na inženýrské stavby naopak stoupl o 6,9 procenta na 57,2 miliardy korun.

"Reálný pokles hodnoty zadaných zakázek v prvních třech čtvrtletích letošního roku byl přitom ještě výraznější, protože do 31. března 2012 byla povinnost zveřejňovat podlimitní veřejné zakázky s hodnotou do šesti milionů korun bez DPH, po novelizaci zákona o veřejných zakázkách byl tento limit snížen na tři miliony korun bez DPH," upozornil ředitel pro inženýrskou činnost ÚRS Praha Zdeněk Kunc. Připomněl, že od počátku letoška také vzrostla sazba DPH u stavebních prací o jeden procentní bod.

Největší objem veřejných zakázek získala Eurovia CS, která vyhrála tendry za 5,2 miliardy korun. Z dalších 3,98 miliardy korun bude mít podíl ve sdruženích s jinými firmami.

Mezi zadavateli zakázek opět klesl podíl měst a obcí, hodnota jimi vypsaných zakázek se meziročně snížila o 18,7 procenta na 36,1 miliardy korun. U vládního sektoru hodnota meziročně naopak vzrostla o 41,4 procenta na 36,8 miliardy korun, zatímco u ostatních zadavatelů klesla o 32 procent na 9,7 miliardy korun. Největší objem zakázek zadala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), bylo to celkem 34 zakázek za 14,67 miliardy korun.

Hodnotu jedné miliardy korun přesáhlo deset zakázek. Největší veřejnou zakázkou byla modernizace trati Rokycany - Plzeň za 4,8 miliardy korun, kterou zadala SŽDC. I druhou nejdražší zakázku, rekonstrukci železniční stanice Olomouc za 2,3 miliardy korun, zadala SŽDC. Státní investor na třetí místo odsunul projekt odstranění starých ekologických zátěží po těžbě ropy u Moravské Nové Vsi za takřka dvě miliardy korun, kterou zadal státní podnik Palivový kombinát Ústí.

Významnou roli u zadaných veřejných stavebních zakázek plnily Operační programy EU. Z celkového počtu 4375 veřejných zakázek na stavební práce za 82,66 miliardy korun zadaných během devíti měsíců bylo 1749 zakázek za 55,65 miliardy korun spolufinancovaných respektive navržených na spolufinancování z fondů EU.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK