MMF varoval před riziky zpřísňování měnové politiky v USA

09.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. října (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes varoval před riziky spojenými se zpřísňováním měnové politiky ve Spojených státech. Upozornil také, že finanční tlaky v eurozóně se sice zmírnily, důvěra investorů v tamní bankovní sektor ale ještě nebyla zcela obnovena. Fond to uvedl ve zprávě o finanční stabilitě ve světě.

Silnější hospodářský růst v USA podle pololetní zprávy o globální finanční stabilitě vytváří prostor k normalizaci tamní uvolněné měnové politiky. Ta by měla podle fondu snížit rizika spojená s dlouhým obdobím nízkých úrokových sazeb.

Zpřísňování měnové politiky by však nemuselo být bez komplikací, hlavní riziko představuje příliš prudký nárůst úrokových sazeb. Příliš vysoké úroky by mohly snížit likviditu na finančních trzích a vyvolat finanční problémy ve Spojených státech i po celém světě, varoval fond.

MMF rovněž vyzval eurozónu, aby dokončila bankovní unii a současně pokračovala ve snaze o zlepšování finanční situace bank. Podle fondu je zapotřebí obnovit důvěru investorů v bankovní sektor a posílit příliv úvěrů do životaschopných podniků.

MMF ve zprávě znovu upozornil na zpomalování hospodářského růstu ve stále větším počtu rozvíjejících se zemí. Fond již v úterý předpověděl, že růst světové ekonomiky v letošním roce zpomalí na 2,9 procenta, což bude nejméně od globální krize roku 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK