Jednání Deutsche Telekom o převzetí GTS jsou prý blízko krachu

09.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 9. října (ČTK) - Jednání Deutsche Telekom o převzetí telekomunikační společnosti GTS Central Europe je blízko kolapsu kvůli sporu o cenu. Krach jednání by mohl ohrozit snahy německého operátora o expanzi v regionu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje. GTS Central Europe má sídlo v Polsku a působí i v České republice. Deutsche Telekom a Innova Capital se ke zprávě odmítly vyjádřit.

Podle dřívějších zpráv ze zdrojů Deutsche Telekom uskutečnila hloubkovou kontrolu v GTS, o kterou měly mít zájem také polská skupina Netia a český investiční fond PPF. Německá média pak uvedla, že Deutsche Telekom by chtěla za GTS zaplatit 600 milionů eur (15,4 miliardy Kč).

Podle informovaných zdrojů, na které se odvolává Reuters, Deutsche Telekom nabídl za GTS pětinásobek hrubého provozního zisku, což by znamenalo, že nabídka činí více než 500 milionů eur. Fond Innova Capital, který GTS kontroluje, však podle nich nabídku odmítl.

"Není to pro Deutsche Telekom majetek, který by musel mít, což ukazuje i svojí nabídkou," uvedl jeden ze zdrojů. Podle dalšího není, alespoň prozatím, pravděpodobné dokončení dohody.

Deutsche Telekom pracuje na reorganizaci svých aktivit ve východní Evropě, kde je nyní aktivní pouze jako mobilní operátor. Součástí této reorganizace by mohlo být převzetí některého z místních poskytovatelů pevného spojení nebo provozovatele kabelové sítě. Současně je však druhá největší telekomunikační firma v Evropě opatrná, aby nezaplatila příliš za nový majetek, protože investuje miliardy eur do své širokopásmové sítě v Německu a do americké divize T-Mobile U.S.

Hrubý provozní zisk (EBITDA) GTS loni stoupl o čtyři procenta na 103 milionů eur. Příjmy činily 387 milionů eur. Firma vlastní a provozuje rozsáhlou optickou síť a datová centra pokrývající celý region. V České republice, Polsku, Maďarsku, na Slovensku a v Rumunsku provozuje také lokální sítě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK