Podloží zvlněné dálnice D47 prověří další průzkumné vrty

09.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Praha 9. října (ČTK) - Podloží na zvlněné dálnici D47 má prozkoumat další série vrtů. Výsledky těchto testů mají sloužit jako důkazy ve sporu státu se stavebními firmami a zároveň mají zjistit důvody zvlnění vozovky a pomoci při jejích opravách. V tiskové zprávě to dnes uvedlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Vrty pro posouzení kvality použitých materiálů pod povrchem dálnice ŘSD provádí od roku 2011, kdy spor o zvlněnou dálnici propukl.

ŘSD v úterý zvítězilo v prvním sporu před rozhodčím soudem, ve kterém se bránilo proti drahým fakturám, které podle soudu stavební firmy neoprávněně navýšily o valorizaci v rozporu se smlouvou. "V této věci čeká na rozhodnutí rozhodčího soudu dalších šest žalob. Pevně věříme v úspěch i v těchto obdobných sporech, které budou rozhodovány v následujícím období," řekl generální ředitel ŘSD Pavel Kočica.

Další část sporů se ale týká kvality silnice a právě kvůli nim se má nyní technický průzkum podloží uskutečnit, uvedla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Průzkum se uskuteční po dobu několika týdnů v úseku mezi Rudnou a Bohumínem. První vrty měly být provedeny dnes odpoledne, celkem jich má být 91.

Zvlnění na D47 se objevilo krátce po jejím uvedení do provozu v roce 2008. Podle ŘSD zhotovitel, společnost Eurovia, nedodržel domluvený postup stavby a většina vad vznikla použitím nekvalitního podkladového materiálu. Eurovia to odmítá s tím, že si ŘSD použitý materiál na stavbu přímo vyžádalo. Kromě nerovností vozovky ŘSD v úseku reklamuje vady na mostech, které podle něj rezaví a sedají si.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK