Pražská dnes opět stagnovala, akcie CME klesly o pět procent

09.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Pražská burza dnes opět stagnovala podobně jako hlavní evropské trhy. Závěrečný index PX ztratil 0,08 procenta na 961,47 bodu. O více než pět procent klesly akcie mediální společnosti CME a o téměř procento akcie Telefónica O2. Dařilo se naopak mj. cenným papírům elektrárenské firmy ČEZ a Komerční banky, vyplývá z výsledků burzy.

V úterý index PX zaznamenal oslabení o 0,13 procenta a dnes malou ztrátu zopakoval. Mírný pokles je vidět i na západoevropských burzách, na kterých se podle Pavla Mokoše z Patria Direct nadále odráží nejistota ohledně rozpočtového patu v USA.

Akcie CME dnes v Praze spadly o 5,07 procenta na 103 korun. Podle Josefa Němého z KB bylo důvodem dohánění úterního poklesu na americkém trhu Nasdaq.

"Televizi Nova platící za nejziskovější součást CETV kvůli nové reklamní strategii letos za prvních osm měsíců klesly tržby z prodané reklamy o 49 procent na 3,15 miliardy korun, zatímco jejím hlavním konkurentům na českém televizním trhu se dařilo lépe. Akcie CETV v úterý na Wall Street klesly o 4,7 procenta na 5,44 dolaru," dodal Mokoš.

Cenné papíry Telefóniky O2, které se dnes naposledy obchodovaly s právem na dividendu, oslabily o 0,96 procenta na 320,30 koruny.

Většímu propadu indexu PX bránily především akcie ČEZ a KB. Akcie ČEZ si připsaly 0,41 procenta na 491 korun a akcie KB 0,55 procenta na 4234 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK