Americké akcie kvůli rozpočtu v USA pokračují v poklesu

09.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. října (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování ztratily počáteční mírné zisky a vesměs upadly znovu do záporných čísel. Zpočátku je podpořila zpráva, že prezident Barack Obama navrhne do čela americké centrální banky (Fed) nynější viceguvernérku Janet Yellenovou , trvající rozpočtové spory je ale opět srazily. Pokračoval také výrazný odprodej akcií technologických a internetových firem.

Dow Jonesův index se kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) pohyboval proti úterku beze změny kolem 14.778 bodů. Širší index S&P 500 oslaboval o 0,2 procenta na 1653 bodů. Index technologického trhu Nasdaq se propadl o 0,9 procenta na 3661 bodů. Indexy v úterý prudce klesaly a S&P 500 zažil nejhlubší pokles od konce srpna.

Investoři předpokládají, že Yellenová zachová trend vysoce uvolněné měnové politiky a k jejímu omezování bude přistupovat podobně jako končící šéf Fedu Bernanke velmi opatrně. Obrovské přísuny peněz od Fedu do bank a ekonomiky podporují růst akcií a dalších aktiv.

Americká vláda nemá kvůli sporům v Kongresu už přes týden k dispozici peníze na běžný provoz. Pokračování sporů by mohlo vést až k neschopnosti zvýšit takzvaný dluhový strop, takže by vládě mohly dojít peníze na splácení dluhů. Rozpočtová krize přiměla investory k prodeji technologických akcií, které vedly letošní růst trhu.

"Z hlediska trhu je jasné, že čím déle bude uzavření vládních úřadů trvat a čím víc to bude přetékat do debaty o dluhovém stropu, tím pádnější budou důvody k prodávání akcií," řekla agentuře Reuters Anastasia Amorosová z fondové divize banky JPMorgan.

Trh se také zaměřuje na začínající zveřejňování finančních výsledků. Akcie hliníkárenské společnosti Alcoa, která čtvrtletní zprávu vydává z velkých firem jako první, vzrostly díky příznivým výsledkům o čtyři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK