Španělské dluhopisy s dlouhou splatností měly u investorů úspěch

09.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 9. října (ČTK) - První španělská emise státních dluhopisů s více než třicetiletou splatností od roku 2009 měla u investorů velký úspěch. Jejich poptávka překročila původně předpokládanou nabídku téměř čtyřikrát a ministerstvo financí díky tomu zvýšilo objem emise splatné za 31 let o jednu miliardu na čtyři miliardy eur (102 miliard Kč).

Španělsko bude platit majitelům nových dluhopisů 5,2 procenta ročně. Využilo tím zlepšování situace na trhu, kdy výnosy španělských dluhopisů letos sestoupily na nejnižší úroveň od roku 2008. Ještě před rokem výnos desetiletého španělského bondu dosahoval až sedmi procent, což vyvolávalo obavy z pádu země do dluhové krize.

"Ještě v červenci jsme takovou cenu platili za poloviční dobu splatnosti. Ukazuje to, že trh má na španělské dluhopisy čím dál větší chuť. Takové výnosy jsou srovnatelné s tím, co jsme vydávali před šesti až deseti lety," řekl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z ministerstva financí.

Úspěch emise ještě podtrhl velký zájem zahraničních investorů. Zdroj z ministerstva uvedl, že ti nový dluhopis koupili ze zhruba 65 procent.

Evropský trh dluhopisů loni podpořila Evropská centrální banka, která slíbila, že udělá pro záchranu eura všechno. Španělská ekonomika se letos pomalu vymaňuje z recese, míra nezaměstnanosti ale zůstává na rekordní úrovni 26 procent a její pokles není v dohledu. Politická situace Španělska je teď mnohem lepší než v Itálii a v Portugalsku, zemích, které se rovněž vzpamatovávají z dluhové krize.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK