Rozhodnutí Fedu nesnížit nákupy dluhopisů bylo "relativně těsné"

09.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. října (ČTK) - Překvapivé zářijové rozhodnutí americké centrální banky (Fed) nezahájit omezování podpory ekonomiky bylo "relativně těsné". Plán zahájit ústup od masivních nákupů dluhopisů už v tomto roce má mezi členy měnového výboru Fedu nadále širokou podporu, uvedl dnešní zápis z jednání výboru ze 17. a 18. září.

Podle zápisu členové výboru vyjadřovali obavy, že rozhodnutí ponechat v platnosti nákupy dluhopisů v objemu 85 miliard dolarů (1,6 bilionu Kč) měsíčně by mohlo zmátnout trhy a mít negativní vliv na účinnost komunikace centrální banky s investory. Ti na základě vystoupení předních členů Fedu všeobecně očekávali, že Fed v září rozhodne o omezení nákupů. Šéf Fedu Ben Bernanke takový krok poprvé signalizoval už v květnu.

"Různé úvahy některých členů vedly k tomu, že rozhodnutí zachovat tempo nákupů aktiv beze změny bylo relativně těsné," uvádí zápis podle agentury Reuters. Hlasující členové výboru o tom nakonec rozhodli v poměru 9:1, s tím že bude nejprve nutné počkat na další údaje o vývoji ekonomiky. Většina účastníků zasedání se přitom shodla, že bude vhodné začít se snižováním tempa nákupů v tomto roce a ukončit je v polovině roku 2014, píše se v zápisu.

Fed zdůvodnil své nečekané rozhodnutí obavami z negativních dopadů rostoucích úrokových sazeb na trhu na ekonomiku a zhoršením odhadů hospodářského růstu na letošní i příští rok. Bernanke upozornil na to, že míra nezaměstnanosti v USA zůstává na nepřijatelně vysoké úrovni. Zdůraznil také, že Fed bude ekonomiku podporovat, dokud to bude zapotřebí, a že nemá žádný pevný harmonogram pro omezování stimulů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK