Americké akcie díky nadějím na řešení sporů o rozpočet oživily

10.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10 října (ČTK) - Americké akcie ve středečním kolísavém obchodování nakonec vesměs smazaly ztráty, pokračoval ale výprodej na technologickém trhu. Wall Street podpořily naděje na ukončení nynější rozpočtové krize a trhu se ulevilo, když nominaci na šéfa centrální banky USA dostala její viceguvernérka Janet Yellenová. Dolar díky tomu dál oživoval z nedávných ztrát.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování stoupl o 0,18 procenta na 14.802,98 bodu. Širší index S&P 500 posílil o 0,06 procenta na 1656,40 bodu. Index technologického trhu Nasdaq naopak ztratil 0,46 procenta a uzavřel na 3667,78 bodu. Indexy v úterý kvůli obavám z dlouhého rozpočtového patu prudce klesaly a S&P 500 spadl o 1,2 procenta, nejvíce od konce srpna.

Politici obou stran v Kongresu přišli s návrhy na krátkodobé zvýšení dluhového limitu, které poskytne čas k širším jednáním o rozpočtu. Prezident Barack Obama zároveň začal zvát zástupce obou stran k diskusím do Bílého domu.

Americká vláda nemá kvůli sporům v Kongresu už devět dní k dispozici peníze na běžný provoz. Pokračování sporů by mohlo vést až k neschopnosti zvýšit takzvaný dluhový strop, takže by vládě mohly dojít peníze na splácení dluhů. Rozpočtová krize přiměla investory k prodeji technologických akcií, které letos získaly nejvíc, a tento trend ve středu přetrval.

Investorům se ulevilo, když Obama nominoval Yellenovou do čela Fedu. Předpokládají, že Yellenová zachová trend vysoce uvolněné měnové politiky a k jejímu omezování bude přistupovat velmi opatrně. Obrovské přísuny peněz od Fedu do bank a ekonomiky podporují růst akcií a dalších aktiv.

Americký dolar se ve středu opět vzdálil osmiměsíčním minimům z minulého týdne. Jeho kurz posílil díky nominaci Yellenové do čela Fedu a nadějím na ukončení rozpočtové krize. Ke konci dne jej vynesl vzhůru zápis ze zářijového zasedání Fedu, který ukázal, že nečekané rozhodnutí zachovat nákupy dluhopisů na dosavadní výši bylo "relativně těsné" a většina členů měnového výboru je nadále pro zahájení ústupu od krajně uvolněné měnové politiky už v tomto roce.

Euro vůči dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,3522 USD. Dolar proti jenu zpevnil o 0,5 procenta na 97,34 JPY. Dolarový index ke koši šesti měn stoupl o 0,4 procenta na 80,362 bodu a dostal se více než půl bodu nad minimum za osm měsíců z minulého čtvrtka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK