SOR Libchavy dodá do Košic 127 autobusů za 735 milionů korun

10.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 10. října (ČTK) - Firma SOR Libchavy dodá do Košic 127 nových autobusů. Hodnota zakázky činí 28,7 milionu eur (735 milionů korun). Český výrobce autobusů uspěl v tendru košického městského dopravního podniku. Dopravce informoval, že se společností SOR už podepsal smlouvu.

První nízkopodlažní autobusy od firmy SOR očekává dopravní podnik na přelomu tohoto a příštího roku. Zbylé vozy by měly být dodány do září 2014, součástí dodávky bude i pět elektrobusů.

SOR v tendru porazil polskou společnost Solaris, která v elektronické aukci nabídla vyšší cenu než vítězná firma. Slovenská média v minulosti spekulovala, že podmínky soutěže zvýhodnili právě českého výrobce, jehož vlastníkem je finanční skupina J&T. SOR prý zahájil výrobou autobusů pro Košice ještě před podpisem smlouvy. Podle dopravce vůči tendru ovšem nepodal námitky žádný z jeho účastníků.

"Výraznou obměnou vozového parku se zvýší komfort a bezpečnost dopravy pro obyvatele města. Předpokládáme, že díky tomu přilákáme zpět cestující, které odradila současná úroveň cestování v městské dopravě," uvedl generální ředitel košického dopravního podniku Juraj Hrehorčák. Nákup autobusů bude dopravce financovat z bankovního úvěru.

Dodávka autobusů pro Košice je další velkou zakázkou, kterou letos získaly české firmy od dopravních podniků na Slovensku. Plzeňská Škoda Transportation uspěla v tendru na dodávku tramvají do Bratislavy v hodnotě zhruba 75 milionů eur. Její dceřiná firma, společnost Škoda Electric, pro bratislavský dopravní podnik zase vyrobí 80 nových trolejbusů za 41,6 milionu eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK