Zasedání MMF a SB budou dominovat obavy z vývoje v USA

10.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. října (ČTK) - Nadcházejícímu podzimnímu zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky ve Washingtonu budou dominovat obavy z dopadů politických sporů o rozpočet ve Spojených státech. Ty svou aktuální naléhavostí zřejmě zastíní podstatnější problém, jímž je ústup centrálních bank vyspělých zemí světa v čele s USA od krajně uvolněné měnové politiky, která se zaměřovala na podporu ekonomického růstu.

Otázky zvýšení limitu zadlužení v USA a plánu centrální banky USA (Fed) na omezování programu rozsáhlých nákupů dluhopisů budou hlavními tématy dnešní a páteční schůzky finančních činitelů skupiny největších světových ekonomik G20. Tato setkání bývají nejdůležitější událostí pololetních zasedání MMF, která se uzavírají na konci týdne.

Globální finanční představitelé v minulých dnech bili na poplach a hlasitě varovali před situací, kdy by USA nebyly schopny splácet své dluhy. Následky takového vývoje by těžce pocítil celý svět, shodují se lídři.

Mladé tržní ekonomiky mají ale už nyní problémy s omezováním měnové stimulace v USA, které přitom ještě vůbec nezačalo. Investoři už předem stahují z těchto trhů peníze a vracejí je do dolarových aktiv, které by postupně měly být výnosnější než nyní a přitom jsou mnohem bezpečnější než investice v jiných měnách. To sráží kurzy měn rozvíjejících se zemí, zhoršuje jejich platební bilance a podkopává jejich ekonomiky.

Problém rozpočtové krize v USA spolu s odchodem od uvolněné měnové politiky může oslabit americkou ekonomiku. To by bylo nepříjemné pro svět zvláště nyní, kdy MMF i další počítají s tím, že největší světová ekonomika bude nyní zrychlovat růst, a výrazně tím přispěje k posílení zatím chabého globálního oživení.

MMF v úterní globální prognóze předpověděl, že růst světové ekonomiky po letošním prvním propadu pod tři procenta od roku 2009 napřesrok zrychlí na 3,6 procenta. Na rozdíl od minulosti k oživení tentokrát ale nepřispějí mladé tržní ekonomiky jako Čína, Indie, Rusko nebo Brazílie, nýbrž vyspělé země v čele s USA a také Evropou, která se vymaňuje z recese. Odhady pro rozvíjející se ekonomiky, které byly od globální finanční krize tahouny globální ekonomiky, fond nyní vesměs výrazně zhoršil.

Ve středeční zprávě o finanční stabilitě MMF varoval před riziky spojenými se zpřísňováním měnové politiky ve Spojených státech. Podotkl ale, že její normalizace by měla perspektivně snížit rizika spojená s dlouhodobým udržováním nízkých úrokových sazeb. Fond rovněž vyzval eurozónu, aby dokončila bankovní unii a současně pokračovala ve snaze o zlepšování finanční situace bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK