SZPI našla lepek v údajně bezlepkových kroužcích Amaranth

10.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 10. října (ČTK) - Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) našli v jogurtových kroužcích Ameranth, které jsou prodávány jako bezlepkové, lepek. Až patnáctkrát převyšuje v tomto výrobku povolené množství. Pro lidi s alergií na lepek je proto tato potravina zdraví škodlivá a inspekce nařídila stažení závadné šarže z prodejen. ČTK to dnes řekl její mluvčí Pavel Kopřiva.

Kroužky se prodávají jako cereálie a propagují je i internetové stránky o zdravé výživě. Vyrábí je firma Amaranth Life ze Židlochovic na Brněnsku. Celkem je nyní v maloobchodní síti, hlavně v prodejnách pro alergiky, 180 balení kroužků.

Laboratorní analýza SZPI prokázala, že ve výrobku je 294 mikrogramů lepku na kilogram produktu. Podle evropského nařízení o složení potravin pro lidi s nesnášenlivostí lepku nesmí potravinový produkt označený výrazem "bez lepku" obsahovat více než 20 mikrogramů lepku na kilogram.

Kopřiva zároveň upozornil lidi alergické na lepek, aby tuto potravinu nekonzumovali, protože by si mohli přivodit zdravotní problémy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK