Pražská burza dopoledne mírně rostla, Telefónika výrazně ztrácí

10.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. října (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne mírně rostla, výrazné ztráty ale postihly akcie mobilního operátora Telefóniky, které se obchodují první den bez nároku na dividendu. Dále oslabovaly pouze akcie textilní firmy Pegas Nonwovens, ostatní emise rostly. Index PX byl kolem 11:15 výše o 0,05 procenta na 961,91 bodu. Posilovaly také západoevropské a středoevropské trhy.

Západoevropské burzy zaznamenávaly strmý růst a hlavní indexy rostly v návaznosti na jmenování Janet Yellenové jako nástupkyně Bena Bernankeho v čele americké centrální banky (Fed), uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Akcie Telefóniky, které zatím obstaraly téměř polovinu všech obchodů, spadly o 8,49 procenta na 293,10 koruny.

Se ztrátou 0,34 procenta na 588 korun se obchodovaly cenné papíry Pegas Nonwovens.

Dařilo se naopak akciím Erste Bank, zpevnily o 1,47 procenta na 608 korun. Zisk 1,11 procenta na 4281 korun si připsaly akcie Komerční banky. Mokoš poznamenal, že titul ponechává bez reakce zvýšení doporučení od analytiků KBW na "outperform", tedy že akcie by měla mít vyšší výnosnost než index, z "market perform" s cílem 4700 korun.

Cena akcií energetické společnosti ČEZ stoupla o 1,20 procenta na 496,90 koruny. "Bez vlivu je již zpráva, že státem dosazený administrátor bývalé albánské distribuční divize ČEZ odstoupil na protest proti znárodnění i varování analytiků před možnými negativními důsledky voleb pro českého energetického giganta," uvedl Mokoš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK