Produkce Svatomartinského vína znovu překročí hranici 2 mil

10.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 10. října (ČTK) - Produkce Svatomartinského vína letos stejně jako loni překročí hranici dvou milionů lahví. Novinkou ročníku 2013 je rozšíření o odrůdu Zweigeltrebe u růžových vín, přísnější bude hodnocení. Zástupci Vinařského fondu to dnes řekli novinářům. Mladými víny nového ročníku si lidé mohou poprvé přiťuknout v pondělí 11. listopadu.

Zájem výrobců o možnost prodávat mladá moravská a česká vína pod značkou Svatomartinské dosud každoročně stoupal. Loni se jich vyrobilo 2,193 milionu lahví. Svatomartinské vyrábělo 122 vinařství. Letos se zatím přihlásilo do hodnocení 127 vinařů a vinařských firem.

Vinařský fond produkci odhaduje na 2,2 milionu lahví. "Trend je stále narůstající, každoročně si říkáme, že se to jednou musí zastavit," uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Vinaři si v posledních letech zvykli vyrábět ve stejných poměrech bílé, červené i růžové. Vinařský fond z odrůd očekává největší zastoupení odrůdy Müller Thurgau, u růžových Svatovavřineckého a u červených Modrého Portugalu. "Oproti minulému roku očekáváme mírný nárůst u růžových vín," uvedl Machovec.

Novinkou letošního ročníku je uznání růžových vín z odrůdy Zweigeltrebe jako vhodných pro výrobu Svatomartinských vín. "V uplynulých letech se ukázalo, že při dobrém zvládnutí všech fází pěstování révy a výroby vína, lze i u odrůdy Zweigeltrebe připravit růžová vína dostatečně včas, aby do 11. 11. mohla být v dobré kvalitě dodána na trh," uvedl Machovec.

Druhou změnou letošního ročníku je náročnější hodnocení vín. "Naši vinaři umí vyrobit velmi kvalitní Svatomartinská vína. Rozhodli jsme se proto ještě zvýšit nároky při jeho hodnocení," dodal Machovec.

Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat osobitý charakter.

Značku Svatomartinské mohou nést vína vyráběná z těchto odrůd - bílé víno: Müller-Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský, růžové víno: Modrý Portugal a Svatovavřinecké, Zweigeltrebe, červené víno: Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Značka Svatomartinské byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond.

Produkce Svatomartinského vína Rok Počet lahví v mil. kusů 2008 0,700 2009 1,100 2010 1,600 2011 1,980 2012 2,193 2013 (odhad) 2,200

Zdroj: Vinařský fond

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK