Moody's: ČR a Slovensko nejméně ohrožené zpřísněním politiky Fedu

10.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. října (ČTK) - Česká republika a Slovensko jsou ve střední Evropě nejméně citlivé na dopady ústupu od uvolněné měnové politiky ve Spojených státech a dalších vyspělých zemích. Uvedla to dnes mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service. Vliv tohoto vývoje na jednotlivé země bude záviset na velikosti a likviditě domácích finančních zdrojů, dodala agentura.

Moody's předpokládá, že po omezení měnové stimulace v USA a jinde se zvýší napětí v globální finanční likviditě. To znamená, že na peněžních trzích bude k dispozici méně peněz a že úrokové sazby tak budou mít tendenci růst. Z pěti zemí střední Evropy takový vývoj nejvíc ohrozí Maďarsko, po něm Rumunsko a pak Polsko, uvedla agentura.

Moody's konstatovala, že pět zemí střední Evropy z krajně uvolněné měnové politiky a z vysoké likvidity po globální finanční krizi bez výjimky těžilo. Úvěrové náklady se zde od počátku roku 2012 díky vysoké globální likviditě, nižším domácím úrokům a zlepšení důvěryhodnosti veřejných financí snižovaly zejména v Česku, na Slovensku a v Polsku,

Podle agentury se také po krizi zvýšil příliv finančních "portfoliových" investic a s výjimkou Maďarska překonal úroveň z doby před krizí. To zesílilo podíl zahraničních investorů mezi vlastníky veřejného dluhu středoevropských zemí.

Velké mladé tržní ekonomiky světa v Asii a Latinské Americe nyní zažívají odliv těchto investic. Mezinárodní investoři se chystají, že po zpřísnění měnové politiky v USA převedou peníze do výnosnějších dolarových aktiv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK