Sklizeň vinné révy bude na úrovni desetiletého průměru

10.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 10. října (ČTK) - Letošní sklizeň hroznů vinné révy bude na úrovni desetiletého průměru. Výnos z hektaru činí mezi pěti a šesti tunami, což odpovídá asi 650 tisícům hektolitrů vyrobeného vína. Znamená to meziroční nárůst o 160 tisíc hektolitrů. Dnes to řekli novinářům zástupci Svazu vinařů.

Letošní sklizeň je opožděná asi o dva až tři týdny. Důvodem je nadprůměrný déšť, nižší teploty pod dlouhodobým normálem a méně slunečního svitu. Cukernatost hroznů podle odborníků zachránilo počasí v říjnu.

Vinná réva letos čelila padlí révovému. Choroba místně silně poškodila mladé hrozny. Podle výkonného ředitele Svazu vinařů Martina Půčka snížila výnos asi o deset procent.

"Hrozny mají obecně o něco nižší obsah cukrů ve srovnání s minulými ročníky, takže můžeme očekávat vyšší procento jakostních vín, respektive přívlastkových vín v kategorii kabinetních vín," uvedl Půček. Podle něj bude letošní ročník plný svěžích lehčích a příjemně aromatických vín.

V současné době jsou sklizeny rané odrůdy Irsai Oliver, Muškát moravský, následované odrůdami Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Aktuálně se sklízejí odrůdy Veltlínské zelené, Sauvignon, Rulandské bílé, Zweigeltrebe a Frankovka.

V druhé polovině října a začátkem listopadu budou následovat ostatní pozdní odrůdy. Ceny hroznů kopírují loňský ročník. Průměrná prodejní cena v roce 2012 činila 17,90 koruny za kilogram. "Můžeme konstatovat, že v letošním roce bude cena opět oscilovat kolem sedmnáctikorunové hranice. Většina pěstitelů v České republice prodává své hrozny v rámci dlouhodobější smluvní spolupráce s odběrateli," uvedl Půček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK