Primární rozpočet řecké vlády vykázal za tři čtvrtletí přebytek

10.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 10. října (ČTK) - Primární rozpočet ústřední řecké vlády vykázal za první tři čtvrtletí přebytek 2,6 miliardy eur (přes 66 miliard Kč). Informoval o tom dnes náměstek řeckého ministra financí Christos Staikuras. Vláda hodlá dosáhnout přebytku i v celém letošním roce, což by jí umožnilo žádat od mezinárodních věřitelů další dluhové úlevy.

Primární ústřední rozpočet nezahrnuje regionální a místní samosprávy, systém důchodového a sociálního zabezpečení a náklady na obsluhu dluhu. Bez zahrnutí mimořádných příjmů od evropských centrálních bank přebytek činil 1,1 miliardy eur. Vláda předpokládá, že za celý rok vykáže přebytek primárního rozpočtu ve výši 0,2 procenta hrubého domácího produktu.

Dnešní údaje však poskytují pouze přibližný údaj o tom, v jakém stavu se řecké finance nacházejí. Nejsou totiž přímo srovnatelné s cíli stanovenými v rámci záchranného úvěru, protože nezahrnují rozpočty místních samospráv a penzijních fondů.

Řecko zaznamenává výrazné zlepšení rozpočtové bilance už od začátku roku, zejména díky razantnímu snížení výdajů a investic, čímž vláda kompenzuje pokles příjmů z daní vyvolaný přetrvávající ekonomickou recesí. Loni primární rozpočet Řecka vykázal schodek 3,5 miliardy eur.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc EU a Mezinárodní měnový fond. Úvěr 110 miliard eur ale problémy země nevyřešil a Řecko muselo dostat druhý záchranný balík v objemu 130 miliard eur. Výměnou za pomoc Atény zavádějí masivní výdajové škrty, snižují důchody a mzdy a opakovaně zvyšují daně, což sráží ekonomiku a vyvolává protesty obyvatel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK