Výrobce léků Teva zruší zhruba 5000 pracovních míst

10.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jeruzalém 10. října (ČTK) - Izraelská farmaceutická společnost Teva Pharmaceutical Industries v rámci úsporných opatření zruší zhruba 5000 pracovních míst. To odpovídá deseti procentům její celkové pracovní síly. Oznámila to dnes firma, která působí rovněž v České republice.

Společnost chce do roku 2017 ušetřit dvě miliardy dolarů (téměř 38 miliard Kč). Firma plánuje omezit aktivity, které nezapadají do jejího klíčového podnikání a nejsou důležité pro její budoucnost, napsala agentura Reuters.

Teva je největším světovým výrobcem generických přípravků, což jsou kopie léků, kterým vypršela patentová ochrana. Společnost působí ve zhruba 60 zemích světa. Silné postavení má i v Česku, kde vlastní bývalé firmy Galena a Pliva-Lachema a patří zde mezi pět největších farmaceutických společností.

Teva ve své dnešní tiskové zprávě neupřesnila, kterých zemí se bude rušení pracovních míst týkat.

Ve druhém čtvrtletí zaznamenala společnost Teva pokles zisku bez mimořádných položek o téměř devět procent na 1,02 miliardy dolarů (zhruba 19 miliard Kč). Tržby se snížily o procento na 4,92 miliardy dolarů kvůli propadu prodeje generických léků v USA a Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK