OPEC dál snížila odhad poptávky po své ropě

10.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. října (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dnes dál snížila odhad poptávky po svém vývozu ropy. Těžba ropného kartelu i přes propad v Iráku a Libyi nadále zůstává nad odhadovanou světovou poptávkou po její produkci v příštím roce, uvedla organizace.

Poptávka po ropě ze zemí OPEC bude příští rok v průměru činit 29,56 milionu barelů denně. To je o 50.000 denních barelů nižší odhad než minulý měsíc.

V letošním čtvrtém čtvrtletí, kdy poptávka dosahuje ročního maxima, OPEC očekává prodej 30,49 milionu barelů. Proti zářijovému odhadu to je o 230.000 barelů méně.

Podle zdrojů agentury Reuters z ropného trhu OPEC těžila v září 30,05 milionu barelů denně. To je téměř půl milionu barelů nad odhadovanou poptávkou v příštím roce. Celková globální poptávka po ropě podle OPEC vzroste o 1,04 milionu barelů denně a produkce zemí mimo OPEC se hlavně díky boomu těžby z břidlic v USA zvýší o 1,21 milionu barelů.

Příští rok tak bude pro OPEC, která zajišťuje více než třetinu globální spotřeby ropy, zřejmě dost obtížný. Při rostoucí produkci zemí mimo organizaci bude pro kartel těžké udržet vlastní těžbu na současné vysoké úrovni, protože by to mohlo vyvolat propad cen pod vytyčenou hranici 100 dolarů za barel. Ministři zemí OPEC se sejdou k projednání těžebních kvót v prosinci.

Zpráva OPEC je druhou z tria měsíčních odhadů světové poptávky po ropě. V úterý americký Úřad pro energetické informace snížil odhad růstu poptávky v příštím roce. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) vydá svůj výhled v pátek.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK