Kypr plánuje rychlejší snižování rozpočtového schodku

10.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 10. října (ČTK) - Kypr plánuje v rozpočtu na příští rok výdajové škrty, které mu mají pomoci vykázat nižší deficit primárního rozpočtu, než mu stanoví podmínky záchranného úvěru. Ministr financí Charis Georgiadis dnes podle agentury Reuters řekl, že návrh rozpočtu počítá se schodkem tři procenta hrubého domácího produktu, bez zahrnutí nákladů na obsluhu dluhu. Mezinárodní věřitelé požadují snížení pouze na 4,25 procenta.

 

Vláda si v novém rozpočtu naplánovala snížení čistých výdajů ve srovnání s letošním rokem o deset procent.

Kypr je jedním z nejmenších členů eurozóny. Letos v březnu se země dohodla s Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou unií na záchranném úvěru ve výši deset miliard eur (255,4 miliardy Kč). Poprvé v historii dluhové krize v eurozóně se záchrany Kypru museli zúčastnit i střadatelé bank, kteří přišli o část svých úspor nad 100.000 eur.

Podle věřitelů již Kypr učinil značný pokrok v reorganizaci bankovního sektoru a pokročil také ve strukturálních reformách. Zástupci věřitelů se chystají na Kypr na další inspekci koncem října.

MMF ve svém nejnovějším výhledu uvedl, že kyperská ekonomika by letos měla klesnout o 8,7 procenta. V příštím roce však pokles výrazně zpomalí a měl by se pohybovat kolem 3,9 procenta. Míra inflace má letos činit asi jedno procento a příští rok mírně zrychlí na 1,2 procenta. Nezaměstnanost se ale příští rok zřejmě zvýší na 19,5 procenta z letošních 17 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK