VLS loni zdvojnásobily zisk na rekordních 272 milionů korun

10.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. října (ČTK) - Státnímu podniku Vojenské lesy a statky (VLS) vzrostl loni meziročně čistý zisk více než dvojnásobně na 272 milionů korun. Šlo o nejlepší výsledek firmy za posledních nejméně 15 let. Výsledek pozitivně ovlivnily především nadprůměrně vysoké ceny dříví. ČTK to zjistila z výroční zprávy společnosti umístěné ve Sbírce listin.

"Hospodářský výsledek za rok 2012 je nejlepším výsledkem VLS za posledních nejméně 15 let a předčil i kalendářní rok 2007 bez ohledu na to, že v uvedeném kalamitním roce byla těžba dříví zhruba o 500.000 metrů krychlových vyšší," uvedla firma. VLS loni navýšila těžbu dřeva o pět procent na 915.000 metrů krychlových.

Kromě rekordně vysokých cen dřeva zařadila mezi důvody vysokého zisku relativně nízké ceny služeb stlačené v rámci konkurence ve veřejných zakázkách. Na dosaženém výsledku se projevily také organizační změny uskutečněné v podniku v minulých letech.

Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb meziročně vzrostly o pět procent na 1,86 miliardy Kč. Na celkových výnosech firmy se ze 66 procent podílel prodej dříví, ze 14 procent služby prováděné pro ministerstvo obrany. Podíl z dalších činností, jako jsou myslivost a prodej zvěřiny a zemědělství, dosáhl jednotek procent.

Začátek roku 2012 provázela nejistota zpracovatelů z důvodu komplikací tendrů vypsaných Lesy České republiky. "Tato skutečnost se stala příležitostí pro VLS zaplnit mezeru na trhu, nasměrovat kapacity maximálně do prvního čtvrtletí a přispět ke stabilizaci situace na trhu," stojí ve zprávě. Během prvních třech měsíců loňského roku VLS prodaly třetinu ročního objemu dřeva. Rok 2012 byl pro firmu zároveň prvním rokem běhu nových tříletých rámcových smluv s partnerskými firmami. VLS loni také pilotně spustily elektronické aukce dřeva.

Vojenské lesy spravují 125.000 hektarů lesů ve výcvikových prostorech Armády ČR, jde zhruba o pět procent lesní půdy v Česku. Jsou tak druhým největším podnikem v oboru po jiné státní firmě, Lesech ČR. VLS navíc hospodaří na více než 6000 hektarech zemědělské půdy, věnují se též myslivosti a rybářství. Útvar strážní služby zajišťuje pro armádu ostrahu vybraných vojenských objektů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK