Pražská burza po čtyřech dnech stagnace posílila o půl procenta

10.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. října (ČTK) - Pražská burza po čtyřech dnech stagnace dnes posílila a hlavní index PX přidal 0,47 procenta na 965,98 bodu. Proti růstu akcií bank působil propad cenných papírů operátora Telefónica o víc než osm procent. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

Akciím bank se dařilo v souladu s vývojem na evropských trzích, podotkl Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky. Cenné papíry Erste Bank zdražily o 2,34 procenta na 613,20 koruny, Komerční banky o 2,62 procenta na 4345 Kč. Pro Komerční banku dnes analytici KBW předpověděli zlepšení výnosnosti nad úroveň celého trhu a stanovili cílovou cenu 4700 korun.

Akcie Telefóniky se dnes poprvé obchodovaly bez práva na dividendu a výplatu ze snížení kapitálu. "Dobrá nálada na světových trzích ale způsobila, že akcie klesly o méně než vyplácenou částku 30 Kč na akcii," upozornil Němý. Ztratily 8,27 procenta, tedy necelých 27 korun, na 293,80 Kč.

"Klidnější situace byla u zástupců energií," podotkl Josef Kohout z Patria Finance. Na akcie ČEZ podle něj neměla výrazný negativní vliv zpráva, že z čela albánské distribuční firmy CEZ Shpërndarje, kterou ČEZ donedávna ovládal, odstoupil údajně kvůli nesouhlasu s chystaným zestátněním společnosti její státem dosazený administrátor. Cenné papíry zpevnily o 0,41 procenta na 493 korun.

Akcie těžební NWR při malém objemu obchodů ztratily 1,40 procenta na 28,20 koruny. Dohodla s věřiteli na zmírnění podmínek revolvingového úvěru přinesla mírně pozitivní reakci jen během dopoledne, poznamenal Němý.

Zhruba procento přidaly cenné papíry pojišťovny VIG na 979,70 koruny a mediální společnosti CME na závěrečných 104,05 Kč.

Objem obchodů na pražské burze včetně závěrečné aukce se vyšplhal těsně pod průměr za poslední rok. Dnešní transakce za téměř 728 milionů korun se přiblížily průměrné hodnotě 744 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK