Akcie v USA díky známkám pokroku v jednání o rozpočtu zpevňují

10.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. října (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování silným růstem a všechny tři hlavní indexy přidávaly více než jedno procento. Náladu na trhu zlepšily hlavně zprávy o pokroku v jednání o zvýšení takzvaného dluhového stropu. Bez tohoto zvýšení by Spojeným státům už za týden hrozila platební neschopnost.

Kolem 18:00 SELČ index Dow Jones přidával 1,6 procenta na zhruba 15.035 bodů. Širší index S&P 500 měl zisk 1,7 procenta a nacházel se blízko 1684 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq měl k dobru 1,9 procenta a kolísal kolem 3749 bodů.

Republikánští poslanci se chystají navrhnout schválení krátkodobého zvýšení dluhového limitu, které by poskytlo čas k širšímu jednání o rozpočtu. Podmínkou však je ochota demokratů začít jednat o rozpočtových otázkách. Kongres má přitom o zvýšení dluhového stropu rozhodnout do 17. října.

Vzhůru se vydaly hlavně akcie technologických firem, jako je Facebook či Amazon, které v předchozích dnech klesaly. Akcie elektronického obchodu Best Buy stouply o více než sedm procent, zejména díky zprávě o nové reklamní kampani na podporu prodeje telefonů Apple. Akcie společnosti Citrix System však kvůli nepříznivému výhledu hospodaření asi o 11 procent oslabily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK