Dolar zpevňuje, pomáhají naděje na vyřešení sporu o dluhový strop

10.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. října (ČTK) - Americká měna dnes posiluje a vůči koši šesti hlavních světových měn vykázala nejvýraznější nárůst za poslední dva týdny. Dolaru pomohly zprávy, že se americkým zákonodárcům zřejmě podaří dosáhnout dohody o rozpočtovém limitu, a odvrátit tak hrozbu státního bankrotu. Nejnovější statistika z trhu práce však růst kurzu měny částečně zbrzdila a k euru dolar zisky smazal úplně.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních měn, kolem 18:00 SELČ přidával 0,1 procenta na 80,433 bodu. Během dne vystoupil až na 80,595 bodu, což bylo nejvýše od 26. září. K euru pak dolar nepatrně oslabil na 1,3531 USD, k jenu ale 0,7 procenta přidal a dostal se na 98,12 JPY. Euro vůči jenu stouplo o 0,8 procenta na 132,77 JPY.

Americká vláda nemá kvůli sporům o rozpočet v Kongresu od počátku měsíce k dispozici peníze na běžný provoz. Pokračování sporů by mohlo vést až k neschopnosti zvýšit takzvaný dluhový strop, takže by vládě mohly dojít peníze na splácení dluhů. Republikánští poslanci ale oznámili, že uvažují o návrhu zákona, který by dluhový limit krátkodobě zvýšil, a poskytl tak čas k širším jednáním o rozpočtu. Kongres má o zvýšení dluhového stropu rozhodnout do 17. října.

Zápis ze zářijového zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed) ukázal, že většina členů výboru podporuje omezení programu nákupu dluhopisů ještě v letošním roce. To je pro dolar také příznivé.

Dolar smazal část zisků po zprávě o vývoji na trhu práce. Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti minulý týden stoupl a byl nejvyšší za šest měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK