Šéfka MMF doufá v brzké vyřešení rozpočtových sporů v USA

10.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. října (ČTK) - Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová doufá v brzké vyřešení rozpočtových sporů ve Spojených státech. Lagardeová dnes upozornila, že pokud se američtí zákonodárci nedohodnou na zvýšení dluhového limitu, mohlo by to způsobit velké škody ekonomice USA i globálnímu hospodářství. Vyzvala rovněž Evropu k vyřešení bankovních problémů a dokončení bankovní unie.

"Neschopnost zvýšit dluhový strop by způsobila vážné škody nejen ekonomice USA, ale také světovému hospodářství," uvedla Lagardeová na tiskové konferenci k zahájení zasedání MMF a Světové banky. Upozornila, že oživení světové ekonomiky je nyní pomalé a nevyvážené.

Americká vláda nemá kvůli sporům v Kongresu od minulého úterý peníze na běžný provoz. Pokračování sporů by mohlo vést až k neschopnosti zvýšit dluhový strop, takže by vládě mohly dojít již tento měsíc peníze na splácení dluhů. Generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría dnes varoval, že pokud američtí politici nynější patovou situaci kolem rozpočtu nevyřeší, propadnou se vyspělé země do nové recese

Šéfka MMF dnes vyzvala americkou centrální banku (Fed) k opatrnému postupu při zpřísňování měnové politiky. MMF již dříve varoval, že příliš prudký nárůst úrokových sazeb v USA by mohl vyvolat finanční problémy po celém světě.

Lagardeová rovněž uvedla, že MMF získal svolení členských států k přesunu příjmů z dřívějších prodejů zlata do fondu na pomoc chudým zemím. Tento krok fondu uvolní kolem 1,9 miliardy dolarů (36 miliard Kč) ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK