USA vyřeší dluhový strop včas, ujišťovali na G20 Američané

11.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. října (ČTK) - Patová situace kolem takzvaného dluhového stropu Spojených států bude do 17. října vyřešena. Podle ruského ministra financí Antona Siluanova to na zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny G20 v rámci podzimní schůzky Mezinárodního měnového fondu a Světové banky prohlásili jeho americký kolega Jack Lew a šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke.

"Kolegové z amerického ministerstva financí a Fedu řekli, že věří v brzké vyřešení tohoto problému. Řekli, že ten problém bude vyřešen do sedmnáctého," prohlásil v noci na dnešek podle agentury Reuters Siluanov.

Právě termín 17. října je pro USA klíčový, neboť tento den dosáhnou dluhového stropu a nebudou si moci již další peníze půjčovat. Pokud se dluhový limit do té doby nezvýší, hrozí, že Washington po tomto datu nebude schopen hradit své pohledávky.

Také šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová doufá v brzké vyřešení rozpočtových sporů ve Spojených státech. Ve čtvrtek upozornila, že pokud se američtí zákonodárci nedohodnou na zvýšení dluhového limitu, mohlo by to způsobit velké škody ekonomice USA i globálnímu hospodářství.

Americký prezident Barack Obama a republikáni ovládající Sněmovnu reprezentantů se prozatím nedohodli na navýšení dluhového stropu, obě strany nicméně po čtvrteční schůzce hovoří o "užitečnosti" setkání. Vlivný sněmovní republikán Pete Sessions doufá v průlom v otázkách navýšení dluhového stropu USA a obnovení financování vlády ještě dnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK