Akcie Royal Mail při debutu na burze rostou o 36 procent

11.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. října (ČTK) - Akcie britské poštovní společnosti Royal Mail zahájily první obchodní den na burze silným růstem. Po otevření trhu akcie stouply až na 4,5 libry (136 Kč), což ve srovnání s cenou stanovenou pro vstup na burzu představuje zisk 36 procent. Primární nabídka akcií Royal Mail je jednou z největších privatizací v Británii za několik desetiletí.

Vláda v pátek oznámila, že cena pro vstup na burzu byla stanovena na 3,3 libry, tedy na horním konci původního rozpětí 2,6 až 3,3 libry. Tržní kapitalizace firmy tak byla stanovena na 3,3 miliardy GBP. Prudký růst akcií podle agentury Reuters zřejmě vyvolá debaty, zda cena nebyla stanovena příliš nízko. Vláda si již vysloužila za privatizaci kritiku od opozice, která ji obvinila, že chce ošidit daňové poplatníky.

Proti privatizaci firmy se staví odbory, které již pohrozily stávkou. Dnes se chystají uspořádat protest před londýnskou akciovou burzou, napsala agentura Reuters.

Po prodeji akcií by měl britské vládě zůstat v poštovní společnosti podíl 37,8 procenta. Pokud bude poptávka vysoká, vláda si ponechá 30 procent. Zaměstnanci firmy mají získat zdarma deset procent akcií.

Royal Mail třídí a dodává dopisy a balíky. Její součástí ale není národní síť poštovních poboček Post Office, která nabízí poštovní, finanční a další služby. Společnost Post Office je samostatná s nezávislým vedením a není na prodej.

Příjmy společnosti v loňském fiskálním roce, který skončil v březnu, činily více než devět miliard liber a zisk se více než zdvojnásobil. Firmě pomohla přeprava balíků, která výrazně roste díky internetovému prodeji. Naopak přeprava listovních zásilek klesá.

Současná privatizace je již čtvrtým pokusem o prodej společnosti, jejíž červené poštovní schránky jsou známé po celém světě. V uplynulých 19 letech všechny pokusy o prodej firmy ztroskotaly, zejména kvůli sporům uvnitř vládnoucí většiny. Ta se bála, že prodej tak vážené instituce by ve volbách mohl straně ublížit.

Historie Royal Mail spadá do roku 1516, tedy do doby panování anglického krále Jindřicha VIII. Veřejný poštovní úřad byl zřízen v roce 1660. První lepicí poštovní známky byly zavedeny v roce 1840.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK