Koruna posílila k euru na 25,52 Kč/EUR, k dolaru na 18,82 Kč/USD

11.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. října (ČTK) - Česká měna dnes dál posílila k oběma hlavním světovým měnám, výrazněji k dolaru. Už ve čtvrtek se koruna dostala vůči euru k nejsilnější hodnotě od letošního března, dnes krátce po 10:00 byla ještě o haléř silnější na 25,52 Kč/EUR. K dolaru zpevnila o šest haléřů na 18,82 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patrie Tomáše Vlka se koruna ráno dokonce dostala pod 25,50 Kč/EUR, následně ale spadla na 25,52 Kč/EUR. Z české ekonomiky jsou dnes na programu ale jen údaje ze srpnové platební bilance, které by neměly korunu ovlivnit, uvedl Vlk. Podobného názoru je analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Podle něj srpnový výsledek běžného účtu platební bilance nechává koruna bez odezvy.

Podobný vývoj jako koruna zaznamenaly i ostatní středoevropské měny. Podle Vlka zlotý a forint po silnějším úvodu mírně korigují své zisky.

Euro k dolaru oslabilo na 1,3558 USD/EUR. Podle Nováka se dnes očekává americký index spotřebitelské důvěry vydávaný Michiganskou univerzitou, hlavní pozornost však bude upřena do Washingtonu. "Během dneška, případně soboty, budou američtí politici hlasovat o dočasném navýšení dluhového stropu. Z dohody amerických politiků by mohl profitovat dolar," dodal Novák.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK