Akcie na pražské burze dopoledne rostly, nejvíc Telefónika

11.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. října (ČTK) - Akcie na pražské burze rostou druhým dnem v řadě. Největší zisky po výrazném čtvrtečním propadu zaznamenaly cenné papíry Telefóniky, které se obchodují druhým dnem bez nároku na dividendu. Index PX byl kolem 11:00 výše o 0,47 procenta na 970,48 bodu, vyplývá z výsledků burzy.

Pražská burza otevřela růstem přes půl procenta. Západoevropské burzy hledaly směr a konsolidovaly se po čtvrtečním strmém růstu poté, co se američtí zákonodárci ve čtvrtek dohodli, že rozpočtový kompromis naleznou nejpozději do 17. října, kdy Spojené státy narazí na dluhový strop, uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Hlavním tahounem dnešního růstu jsou podle něj překvapivě akcie Telefóniky, které se navzdory vypršení nároku na dividendu vracejí nad 300 korun a vzrostly o 2,76 procenta na 301,90 koruny. "Očekávání některých investorů, že po dividendě nebude tento titul tak atraktivní a výrazně propadne, se zatím nenaplňují," dodal Mokoš.

Burzu nahoru táhly také cenné papíry Erste Bank, které posílily o 1,60 procenta na 623 korun. Se ziskem 1,87 procenta na 106 korun se obchodovaly akcie mediální společnosti CME. Titulu se podle Mokoše během čtvrtečního obchodování na Wall Street po předešlých propadech výrazně dařilo a tento vývoj dnes dohání.

Ztrátu 0,93 procenta na 488,40 koruny naopak zaznamenaly akcie ČEZ. Podporou pro titul ale může být zpráva agentury Moody’s říkající, že ČEZ přestojí další pokles cen elektřiny lépe než rakouský Verbund, protože umí lépe snižovat náklady výroby a předprodávat na delší dobu dopředu, poznamenal Mokoš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK