Co týden dal? Státní dluh ČR poprvé od 90. let klesl

11.10.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Státní dluh České republiky od počátku roku ke konci září klesl o více než 14 miliard na 1,654 bilionu korun. Pro období tří čtvrtletí je to podle MF první pokles od 90. let minulého století.

Posledních 7 dní ve světě

Největší evropská automobilka Volkswagen prodala za devět měsíců letošního roku rekordních 7,03 milionu aut. Je to o 4,8 procenta více než ve stejném období loni. Prodej podporuje hlavně poptávka v Číně, která vyrovnává slabší poptávku na hlavních evropských trzích.
Více informací

Velké evropské energetické firmy jako Enel, E.On, RWE, ale i český ČEZ chtějí změnu směru evropské energetické politiky. Ta podle nich ztratila konkurenceschopnost, především kvůli špatným politickým rozhodnutím, například o obnovitelných zdrojích.
Více informací

Pokud američtí politici nevyřeší nynější patovou situaci kolem rozpočtu. propadnou se vyspělé země světa do nové recese a mladé tržní ekonomiky výrazně zeslábnou. Řekl to generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría.
Více informací

Světový prodej osobních počítačů ve třetím čtvrtletí pokračoval v rekordně dlouhém propadu již šestým kvartálem po sobě a byl pro letní čtvrtletí nejnižší za pět let. Prvenství na globálním trhu si zachovala čínská Lenovo Group, přestože na svém domácím trhu zaznamenala prudký pokles.
Více informací

Bohatství domácností z globálního pohledu roste. Podle studie zveřejněné Credit Suisse Research Institute stouplo globální bohatství za posledních deset let o 68 procent na rekordních 241 bilionů dolarů (4,6 trilionu Kč). To znamená, že každý dospělý v průměru nahromadil majetek v hodnotě 51.600 USD (976.650 Kč). Nejbohatší jsou Švýcaři, Česká republika zůstala mírně pod globálním průměrem.
Více informací

Za kyperskou finanční krizi, která dovedla zemi na pokraj bankrotu, je odpovědná především "lehkovážná" hospodářská politika bývalého prezidenta Demetrise Christofiase. Vyplývá to podle agentury AP z výsledků nezávislého vyšetřování. Christofias prý ignoroval varování ohledně nadměrných výdajů a zhoršil problémy země odkládáním rozhovorů o mezinárodní pomoci.
Více informací

Osm velkých světových bank spolu s informačními společnostmi Thomson Reuters a Markit uvádějí do provozu síť vzkazové služby založenou na propojení svých interních systémů rychlé komunikace na finančních trzích. Je to ambiciózní útok na faktický monopol agentury Bloomberg na zprostředkování běžné komunikace na trzích.
Více informací 

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Koncern RWE sloučí k 1. lednu pět podniků zabývajících se prodejem plynu a elektřiny koncovým zákazníkům. Cílem je redukce složité firemní struktury zahrnující více než 20 společností. Na celém území Česka bude koncern nabízet energie prostřednictvím jediné společnosti s názvem RWE Energie.
Více informací

Státní dluh České republiky od počátku roku ke konci září klesl o více než 14 miliard na 1,654 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá dluh přes 157.000 Kč. Pro období tří čtvrtletí je to podle MF první pokles od 90. let minulého století.
Více informací

Česká republika a Slovensko jsou ve střední Evropě nejméně citlivé na dopady ústupu od uvolněné měnové politiky ve Spojených státech a dalších vyspělých zemích. Uvedla to dnes mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service. Vliv tohoto vývoje na jednotlivé země bude záviset na velikosti a likviditě domácích finančních zdrojů.
Více informací

Ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu opět klesly, a padají tak čtvrtý týden v řadě. Benzin Natural 95 zlevnil k 9. říjnu oproti minulé středě v průměru o 30 haléřů na 36,07 korun za litr a nafta o 14 haléřů na 35,95 korun za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.
Více informací

Za zimní pneumatiky motoristé letos zaplatí v průměru o sedm procent méně než loni. Nejvíce klesly ceny u větších průměrů od 16 palců. Vyplývá to z údajů výrobců a obchodníků.
Více informací

Česká národní banka uložila fyzické osobě vůbec nejvyšší pokutu, a to šest milionů korun. Pokutu centrální banka uložila registrovanému pojišťovacímu zprostředkovateli Lukáši Štorkovi. Pokuta se týká pochybení při zprostředkovávání smluv ohledně investičního životního pojištění.
Více informací

Firmy s vlastníky z daňových rájů za posledních pět let vyhrály v ČR veřejné zakázky za nejméně 153 miliard korun. Z evropských fondů si rozdělily přes šest miliard Kč, z čehož vyčerpaly více než 3,3 miliardy korun. Vyplývá to ze společné analýzy Transparency International a poradenské společnosti Bisnode.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU