V ČR se letos urodilo nejméně brambor za desítky let,kvůli počasí

11.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Havlíčkův Brod 11. října (ČTK) - Čeští zemědělci letos sklidí historicky nejméně brambor, protože jim počasí pokazilo výnosy. Nižší úroda už způsobila růst cen, pěstitelé prodávají brambory proti loňsku za dvojnásobek. Podle odhadu Ústředního bramborářského svazu ČR se objem produkce zemědělských podniků proti loňsku snížil asi o pětinu přibližně na 550.000 tun. Předseda svazu Miloslav Chlan na dnešním semináři pěstitelů v Havlíčkově Brodě řekl, že bramborářství v Česku je v útlumu dlouhodobě, pomoci by mu měl stát.

Na Vysočině, kde roste třetina českých brambor, skončí sklizeň asi příští týden. "Teď už vidíme, že jich bude hodně málo. Pravděpodobně se udrží i poměrně vysoká cena v obchodech, což ovlivní spotřebu brambor," řekl Chlan. Uvedl, že v minulých letech se jich v Česku snědlo v průměru přes 60 kilogramů na obyvatele. Když jsou brambory drahé, jejich prodej klesá.

Nižší sklizeň brambor měla už před několika měsíci vliv na růst jejich cen. Při prodeji ve velkém dostávají farmáři za kilogram šest až sedm korun, proti loňsku dvojnásobek. V havlíčkobrodském supermarketu stojí kilogram nebalených brambor 14,90 Kč.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK