MZe:Hlavní agrární dotace letos vzroste o 2,5 mld. na 21,4 mld Kč

11.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. října (ČTK) - Čeští zemědělci si za rok 2013 v rámci jednotné platby na plochu (SAPS) rozdělí 21,4 miliardy Kč, meziročně zhruba o 2,5 miliardy korun více. Informovalo o tom dnes ministerstvo zemědělství (MZe). Platba hrazená z fondů Evropské unie (EU) je hlavní agrární dotací.

Podle sazby, kterou dnes schválil ministr zemědělství Miroslav Toman, dostanou zemědělci pro letošek na hektar obhospodařované půdy 6068,88 Kč, téměř o 700 Kč vyšší částku než před rokem. Za loňský rok si tuzemští farmáři na platbě SAPS rozdělili necelých 19 miliard korun.

O dotaci mohou žádat všichni zemědělští podnikatelé, jejichž půda je vedena v Evidenci využití zemědělské půdy podle uživatelských vztahů (LPIS) a splní všechny podmínky pro její vyplacení.

Tomanův předchůdce Petr Bendl již dříve uvedl, že záloha na hlavní dotaci poputuje k zemědělcům jako kompenzace červnových povodní již od poloviny října místo od začátku prosince, jak je obvyklé. Zálohy na dotace byly v minulosti již několikrát zemědělcům coby pomoc po škodách v důsledku rozmarů počasí použity. Naposledy loni dostali v rámci kompenzace ztrát způsobených suchem více než devět miliard Kč, zhruba polovinu celkové částky.

Čeští zemědělci začínali v roce 2004 na 25 procentech úrovně přímých plateb starých členských zemí. Takové postavení pro zemědělce z ČR a dalších devíti nově vstupujících zemí si vymohla Francie a vlády vstupujících států podmínky stvrdily v přístupových smlouvách. V loňském roce měli čeští zemědělci nárok na 90 procent částky, kterou dostanou jejich kolegové z původních členských zemí. Letos se částky vyrovnají.

Celkové dotace do zemědělství a příbuzných odvětví by letos podle odhadu ministerstva mohly vzrůst zhruba o dvě miliardy korun na 44,7 miliardy Kč, řekl letos v lednu Bendl.

České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do Evropské unie ziskové. Loni zisk odvětví meziročně klesl téměř o jednu miliardu na 16,4 miliardy korun. Přes mírný meziroční pokles šlo o druhý nejlepší výsledek od roku 1998. Odborníci ale upozorňují, že závislost tuzemských rolníků na dotacích z dlouhodobého hlediska roste příliš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK