Wells Fargo zvýšila zisk, příjmy z hypoték jí ale výrazně klesly

11.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. října (ČTK) - Čistý zisk americké banky Wells Fargo, která je největším poskytovatelem hypoték v USA, vzrostl ve třetím čtvrtletí o 13 procent na 5,3 miliardy dolarů (99,8 miliardy Kč). Příjmy z hypotečního bankovnictví ale kvůli opadnutí vlny rozsáhlého refinancování hypoték prudce klesly, sdělila dnes společnost.

Příjmy z hypotečního bankovnictví se v meziročním srovnání snížily o 43 procent na 1,61 miliardy dolarů. Wells Fargo za čtvrtletí poskytla hypotéky v hodnotě 80 miliard dolarů (asi 1,5 bilionu Kč), což je o zhruba 40 procent méně než před rokem.

Pokles na trhu hypoték vynahradily zvýšené příjmy jiných aktivit. Například objem poplatků za správu a investice vzrostl o deset procent na 3,3 miliardy USD. Banka navíc uvolnila z rezerv proti úvěrovým ztrátám 900 milionů dolarů, což bylo nejvíce od druhého čtvrtletí 2011.

Výsledky dnes zveřejnila i konkurenční JPMorgan Chase & Co, která je největší americkou bankou podle hodnoty aktiv. Banka uvedla, že ve třetím čtvrtletí utrpěla kvůli výdajům na právní spory a urovnání žalob nečekanou ztrátu 380 milionů dolarů proti loňskému zisku 5,7 miliardy USD. Bez vlivu mimořádných výdajů ale její zisk dosáhl 5,8 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK