Rumunský producent plynu Romgaz vstoupí letos na burzu

11.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bukurešť 11. října (ČTK) - Rumunská státní plynárenská společnost Romgaz chce do konce roku vstoupit na burzu. V rámci primární emise akcií (IPO) hodlá totiž vláda prodat 15 procent akcií podniku. "Romgaz má v úmyslu požádat o přijetí svých akcií k obchodování na bukurešťské burze a o přijetí svých (akciových poukázek) GDR ... na regulovaný trh londýnské burzy," uvedla dnes firma, kterou cituje agentura Reuters.

Své akcie chce podnik nabídnout individuálním a institucionálním investorům v Rusku a také kvalifikovaným zahraničním institucionálním investorům mimo USA. Vláda premiéra Viktora Ponty oznámila plán prodeje akcií podniku minulý měsíc.

Globálními koordinátory emise budou banky Goldman Sachs International a Erste Group Bank, sdělil Romgaz. Úlohu jejích domácích manažerů sehrají Banca Comerciala Romana a SSIF Raiffeisen Capital & Investment.

Prodej podílu v Romgaz je součástí privatizačních plánů, k nimž se Bukurešť zavázala v rámci nové úvěrové dohody s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Ministerstvo hospodářství má v podniku 85,1 procenta akcií a zbytek vlastní státní investiční fond Fondul Proprietatea.

Romgaz má na těžbě plynu v Rumunsku podíl 50,1 procenta a zajišťuje přes 47 procent jeho domácí spotřeby. Loni společnost vytěžila asi 5,7 miliardy krychlových metrů plynu.

Pokračování privatizace energetických podniků je jednou z podmínek, kterou si měnový fond určil pro uzavření dohody o záložním úvěru v hodnotě čtyř miliard eur (přes 100 miliard Kč). Rumunsko už letos prodalo další část akcií provozovatele plynovodů Transgaz a nyní pracuje na primární nabídce desetiny akcií společnosti pro jadernou energetiku Nuclearelectrica.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK